„TischleinDeckDich“ serwowany jako pikantna zupa z pomidorami i soczewicą

(Danie dla dwóch osób)

Składniki:

  • 10 łyżek stołowych (100 g) „TischleinDeckDich“
  • ok. 340 ml wody
  • 80 g cebuli
  • 10 g świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g czerwonej soczewicy

  • 1 mała łyżka oleju kokosowego lub palmowego
  • 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
  • 1-2 małych łyżek pasty tajskiej np. ze sklepu ze zdrową żywnością
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 400 g krojonych pomidorów ze słoika
  • ½ wiązki kolendry lub pietruszki
  • 2 małe łyżki śmietany kwaśnej lub sojowej
  • sól ziołowa, pieprz

„TischleinDeckDich” wsypać do miski, zalać ok. 340 ml wrzącej wody, zamieszać i pozostawić pod przykryciem na 5 minut, odstawiając na bok. Cebulę, imbir i czosnek obrać, i drobno posiekać. Tłuszcz podgrzać w garnku, a następnie podsmażyć tam cebulę, czosnek i imbir. Dodać przecier pomidorowy i pastę tajską, wszystko razem poddusić. Następnie dodać wcześniej umytą czerwoną soczewicę, krótko poddusić, a następnie podlać bulionem warzywnym. Przez ok. 5 minut dusić na wolnym ogniu. Dodać kawałki pomidorów i pozostawić na kolejne 10-15 minut. Doprawić solą ziołową i pieprzem, a następnie krótko przed końcem gotowania, dodać drobno posiekaną kolendrę i kwaśną śmietanę. Tak przygotowaną zupę połączyć z „TischleinDeckDich“ i rozdzielić na talerze.

Inny wariant:
alternatywnie mogą Państwo zamiast soczewicy, dodać 100 g ciecierzycy (ze słoika) i jako ‚dodatki ostre’ użyć: chili, paprykę i pieprz.

Smacznego :)

pikantna_zupa_z_TDD_

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.